De schoonheid van kwallen.


Zoals de afbeelding hierboven laat zien zijn kwallen bijzonder mooie dieren. Onder water bewegen ze zich met gratie voort en duikers genieten als ze deze dieren in hun natuurlijke omgeving kunnen bekijken of fotograferen. Toch is een waarschuwing op zijn plaats. Sommige soorten zijn erg gevaarlijk. Vooral een kubuskwal, de Chironex fleckeri, ook bekend als Australische zeewesp (Zie foto 2) Deze heeft lange tentakels— 40 tot 60 bij grote exemplaren — die erg gevaarlijk zijn en wel 3m. lang kunnen worden.
Na aanraking met de tentakels, die giftige netelcellen afschieten, kan een mens binnen drie minuten overlijden aan het gif. Sommige mensen gaan dan ook liever helemaal niet de zee in wanneer deze kwallen in de buurt zijn. Maar voor degenen die zich tijdens de warmere maanden wel in zee wagen, kan het dragen van een complete wetsuit het beste zijn om een pijnlijke ontmoeting te vermijden.
De kubuskwal komt voor in de zeeën van Indonesië, Papua New Guinea en Noord- Australie. (zie afbeelding hiernaast) Op veel stranden in Noord-Australië wordt regelmatig gepatrouilleerd en telkens wanneer er kubuskwallen worden gesignaleerd, worden de meeste exemplaren met netten gevangen. Bovendien worden er via plaatselijke radiostations herhaaldelijk waarschuwingen uitgezonden. Ondanks deze voorzorgsmaatregelen is het altijd gevaarlijk wanneer de kubuskwallen zich eenmaal gaan verplaatsen. Ze schijnen zich voort te planten in getij- en andere rivieren. Wanneer ze volwassen worden, blijken ze een voorkeur te hebben voor stranden.

Foto 2 De kubuskwal: mooi maar gevaarlijk.


Gelukkig is de beet van de kubuskwal meestal niet dodelijk. Veel hangt af van de mate waarin de huid met de tentakels in aanraking is geweest, de hoeveelheid gif die is vrijgekomen, de leeftijd van de kubuskwal, en de leeftijd en gezondheid van de persoon die gebeten is. Niettemin kan iemand binnen een minuut nadat hij met de tentakels in aanraking is geweest een hartstilstand krijgen wanneer hij niet onmiddellijk wordt behandeld. Dat komt doordat de tentakels rijen netelcellen hebben die bij contact met dieren of mensen als harpoenen worden afgeschoten. Dat is uiteraard hun manier om aan voedsel te komen.
EENVOUDIGE VOORZORGSMAATREGELEN TER BESCHERMING
• Zwem alleen bij stranden waar toezicht is
• Draag in het kubuskwallenseizoen een complete wetsuit.
• Houd een EHBO-doos, inclusief azijn, binnen handbereik. De azijn dient over de tentakels gegoten te worden. Het gif wordt door veel cellen, nematocysten genoemd, geïnjecteerd en rap door de huid opgenomen. Azijn legt de nematocysten volledig lam en voorkomt dat ze gif afscheiden.
• Probeer na een beet niet de tentakels los te trekken
• Wanneer het slachtoffer een hartstilstand heeft of ophoudt met ademen, begin dan onmiddellijk met reanimeren

DE SCHOONHEID VAN KWALLEN
Zoals u intussen van mij gewend zult zijn volgt er ook nu weer een video waarin u de manier van voortbewegen van kwallen heel goed kunt zien. Kwallen zijn holle dieren en de komvormige rand van de holte is samentrekbaar. Als ze de rand als het ware optillen, stroomt er een hoeveelheid water onder. Door deze dan samen te trekken, stuwt de kwal zich voort door de straal van water die hierbij weggeduwd wordt. Eigenlijk maken kwallen dus gebruik van straalaandrijving. Wederom een staaltje van ontwerp waarover goed is nagedacht. Dit kan onmogelijk door ongeleid toeval zijn ontstaan.

Advertenties

Over gervanpoelgeest

gepensioneerd constructeur, natuurliefhebber
Dit bericht werd geplaatst in Intelligent Design, Natuur, Zeedieren en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s