Octopus: de kameleon van de zee.

• Hier zijn een aantal echt interessante feiten over octopussen …..

De Octopus Vulgaris


• De (gewone) achtarm (Octopus vulgaris) (zie foto) , ook wel kraak of gewone octopus genoemd, is een inktvis zonder (inwendig) skelet. Ze zijn niet in staat om hun vorm boven water te behouden. Hun bek, die qua vorm lijkt op de bek van een papegaai, is het enige harde deel van hun lichaam. Dit laat hen toe om zich door zeer smalle spleten tussen onderwaterrotsen te drukken.
• De kolossale inktvis (Mesonychoteuthis hamiltoni) is de grootst bekende inktvissoort. De soort is voor het eerst ontdekt in 1925, toen men twee tentakels in de maag van een potvis vond.
• Op 22 februari 2007 werd door vissers die in de Rosszee op IJskabeljauwen visten de grootste kolossale inktvis tot dan toe gevangen. Het dier was 10 meter lang en het gewicht ervan werd op 450 kg geschat. De inktvis werd voor onderzoek overgebracht naar Te Papa Tongarewa, het nationale museum van Nieuw-Zeeland, waar het exacte gewicht 495 kg bleek te zijn. De lengte van het dier was groter dan deskundigen hadden verwacht. Op grond daarvan vermoedde een van hen dat het een vrouwelijk dier betrof, aangezien bij de meeste inktvissoorten mannetjes kleiner zijn dan vrouwtjes

Deze Kolossale octopus mag er anders ook best zijn


• Alle octopussen hebben drie harten.
• Alleen de in Australië voorkomende blauwgeringde achtarm wordt voor mensen dodelijk geacht. Zijn beet kan tot ademhalingsproblemen leiden.
• Zijn lichtblauwe bloed, dat afhankelijk is van hemocyanine in plaats van hemoglobine, bevat weinig zuurstof. Daardoor is de octopus snel uitgeput. Toch heeft hij speciale vaardigheden om zichzelf tegen zeehonden, walvissen en andere roofvijanden te beschermen.
• Eén zo’n vaardigheid is straalaandrijving. Bij gevaar stuwt hij zichzelf achterwaarts door uit zijn dikke mantel water te spuiten. Maar dit sluwe dier heeft nog een ontsnappingstactiek. Hij kan een inktwolk uitstoten met een kleurstof die in zeewater niet verbleekt. Hierachter verscholen kan de octopus van richting veranderen en een veilig heenkomen zoeken voordat de wolk is verdwenen.

Een camouflagekunstenaar
Uiteraard wordt de octopus het liefst helemaal niet achtervolgd. Hoe verbergt hij zich voor roofvijanden? De beroemde diepzeeonderzoeker Jacques-Yves Cousteau schreef: „In Marseille, waar ons team met de opnamen voor de octopusfilm begon, berichtten de meesten van onze duikers dat er in ons gebied geen octopussen voorkwamen; of dat ze, zo ze er al geweest waren, nu vertrokken waren. In feite zwommen de duikers rakelings langs de octopussen, die zich zó goed gecamoufleerd hadden, dat ze praktisch onzichtbaar waren.”
Alle octopussen kunnen van kleur veranderen. Hoe krijgen ze dit voor elkaar?
De huid van een volwassen octopus bevat zo’n twee miljoen chromatoforen (pigmentcellen), wat neerkomt op 200 per vierkante millimeter. Elke pigmentcel bevat rood, geel of zwart pigment. Door de spieren rond de cellen samen te trekken of te ontspannen, wordt het gekleurde gebiedje kleiner of juist groter. Samen veranderen alle chromatoforen de kleur van het hele beest, desgewenst met een resultaat dat precies lijkt op de achtergrond. De inktvis of octopus maakt zich er nagenoeg onzichtbaar door.
Ze hebben een zeer goed gezichtsvermogen, maar kunnen niet horen. Dierproeven in aquaria hebben aangetoond dat de octopus in staat is allerlei patronen en vormen goed van elkaar te onderscheiden.
Blauw-geringde octopussen zijn een van de meest giftige wezens op deze aarde. Ze zijn klein in omvang, maar hebben de mogelijkheid om 26 mensen te doden binnen een paar minuten. Ze kunnen hun gif ook op hun prooi spuiten als die zich op enige afstand bevindt.

Soms kunnen octopussen een arm afwerpen om aan een roofdier te ontsnappen (net zoals een hagedis dat met zijn staart kan doen).
Wanneer hij wordt bedreigd of uitgelokt, zal de blauw-geringde octopus (zie foto) snel van kleur veranderen naar helder geel met blauwe ringen op.

De Dombo Octopus lijkt flaporen te hebben.

Dumbo octopussen (zie foto) hebben vinnen die er uitzien als flaporen. Ook, hebben ze niet een bepaalde broedseizoen. Het zijn diep zeedieren.

De Blauwgeringde Octopus

Blauw-geringde octopussen zijn te vinden in Stille Oceaan.
Hun belangrijkste vijandige roofdieren zijn haaien, dolfijnen en zeepaling, terwijl ze vaak ten prooi vallen aan krabben en weekdieren.
Over vrouwtjes grote blauwe octopussen is bekend dat zij de mannetjes na de paring opeten.
Hoe slim zijn ze?
Verscheidene wetenschappers berichten dat ze hebben gezien dat een octopus had geleerd hoe hij de stop uit een fles moest halen om bij een schaaldier te komen. Anderen hebben verteld dat een octopus kan uitdokteren hoe hij een deksel van een pot kan afdraaien om het voedsel eruit te halen. Een octopus in het Vancouver Aquarium (Canada) verdween ’s nachts via een afvoerpijp naar boven om zich te goed te doen aan de vissen in de aangrenzende aquariumbak.
Over de intelligentie van de octopus concludeert het boek Exploring the Secrets of Nature: „We zijn geneigd primaten de hoogste intelligentieniveaus toe te schrijven, maar er zijn bewijzen dat ook octopussen tot de intelligentste dieren behoren.” Sommige dieren worden in de bijbel als „instinctief wijs” beschreven. (Spreuken 30:24). Van de octopussen kan dit ook beslist worden gezegd. Ze zijn werkelijk een wonder van de schepping.

Bekijk deze video waarop de kleurveranderingen van de octopus mooi zijn gefilmd.

Een octopus soort, bekend als de mime octopus (Thaumoctopus mimicus) kan diverse andere wezens imiteren. Als je dit merkwaardige beestje bezig wilt zien, klik dan op onderstaande link:
http://gervanpoelgeest.wordpress.com/2011/06/13/een-bekwaam-imitator-onder-de-dieren-dynamische-mimicry-bij-octopus-soort/

Advertenties

Over gervanpoelgeest

gepensioneerd constructeur, natuurliefhebber
Dit bericht werd geplaatst in Natuur, Zee, Zeedieren en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s