De Dolfijnvis, Dorado of Goudmakreel

De Dolfijnvis (ook wel Dorado of Goudmakreel genoemd) wordt vaak de mooiste vis genoemd. Hij kan een lengte van 2 m bereiken en een gewicht van 20-40 kg. Verblind door de glinsterende schoonheid van zijn lichte schubben, gaven Spaanse zeelieden hem de naam dorado, ‘de gouden’. De soort voedt zich met met kleinere vissen en jaagt in scholen; daarbij valt zijn blauwachtige, sabelvormige en van de kop bijna tot de staartvin reikende rugvin bijzonder op. De dolfijnvis reageert zeer sterk op temperatuurschommelingen en mijdt normaal gesproken wateren die kouder dan 25 C zijn. Vaak gaat hij daarom op en neer langs overeenkomstige isothermische gebieden om zo de voor hem aangenaamste temperatuurzone te vinden. Ze zijn erg snel en springen uit het water op als ze op kleinere vissen jagen of zelf nagejaagd worden. De mannetjes hebben, net als de echte dolfijn (die overigens geen vis maar een zoogdier is), een hoge bult op hun voorhoofd waaraan ze hun naam te danken hebben. Hieronder een paar mooie afbeeldingen die de schoonheid van deze vis goed weergeven.

Een wetenschapper die schoonheid waardeerde.

De franse wiskundige en wetenschapsfilosoof Jules Henri Poincaré (1854 – 1912) deed de volgende uitspraak: “De wetenschapper bestudeert de natuur niet, omdat het nuttig is, hij bestudeert haar omdat hij er van geniet, en hij geniet er van omdat ze zo mooi is. Als de natuur niet mooi was, zou het niet de moeite waard zijn om het te weten, en als de natuur niet de moeite waard was om te weten, dan zou het leven niet de moeite waard zijn. Natuurlijk heb ik het hier niet over de schoonheid die de gevoelens raakt, de schoonheid van kwaliteiten of van verschijningen, niet dat ik zo’n schoonheid onderwaardeer, verre van dat, maar die heeft niets te maken met wetenschap. Ik bedoel de diepere schoonheid die komt door de harmonieuze volgorde van de onderdelen, en die een zuivere intelligentie kan omvatten.”
Poincaré had grote bewondering voor de schoonheid van de natuur, vooral voor „de diepere schoonheid” van harmonie en orde die de wetenschappelijke geest aanspreekt. Maar iemand hoeft geen wetenschapper te zijn om de schoonheid en orde om ons heen te waarderen. Zo’n 3000 jaar geleden was de psalmist David diep onder de indruk van het ontwerp dat in de schepping waarneembaar is — vooral van het ontwerp van het menselijk lichaam. Daarom bad hij: „Ik zal u prijzen omdat ik op een vrees inboezemende wijze wonderbaar ben gemaakt. Uw werken zijn wonderbaar, zoals mijn ziel zeer wel weet.” — Psalm 139:14.

Advertenties

Over gervanpoelgeest

gepensioneerd constructeur, natuurliefhebber
Dit bericht werd geplaatst in Natuur, Zeedieren en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s