Een recordbrekende catapult in de plantenwereld.

De meeste planten zijn traag, maar wist u dat sommige planten sneller zijn dan een raket of de kogel uit een geweer? Maak kennis met ’s werelds meest explosieve bloemen.

Foto 1 Bunchberry kornoelje, een verrassend snelle plant


Bij planten denken we toch meestal niet aan snelle bewegingen? Toch bewegen sommige met verbazingwekkende snelheden als ze zaden of stuifmeelpollen de lucht in schieten. Als de veel in Canada voorkomende bunchberry kornoelje ( Cornus canadensis ) in bloei staat opent de kleine bloem zich in minder dan 0,5 ms (1 milliseconde is één duizendste seconde) om zijn stuifmeelpollen weg te schieten. Dit is een derde van de tijd die het een kogel kost om uit de loop van een geweer te vertrekken. Dat zou wel eens de snelste beweging kunnen zijn die ooit is waargenomen bij een plant. De High-speed video-observaties werden gedaan met een hogesnelheidscamera die duizend tot tienduizend beeldjes per seconde kan maken.

Wat mij intrigeerde was allereerst de vraag hoe het systeem werkt dat deze ongelooflijk hoge startsnelheden bij het openen van de bloem mogelijk maakt. Op foto 1 uiterst rechts en op foto 2 links, die de situatie vóór de lancering weergeeft, is te zien dat aan de buitenzijde van de bloem vier haaks gebogen meeldraad-armen zitten. Deze zijn net als de pees van een kruisboog gespannen en worden vastgehouden door de vier kroonblaadjes. Als de pollen zijn gerijpt en het moment aangebroken is dat de plant ze voor bestuiving gaat wegschieten strekken deze armen zich en komt de opgeslagen elastische energie vrij. Gelijktijdig klappen dan de ertussen gelegen blaadjes open en worden de stuifmeelpollen van uit het inwendige centrum met een extreem snelle beweging naar buiten geworpen. De situatie is dan zoals op foto 2 rechts. Het stuifmeel verlaat de stuifmeelfabriek met een beginsnelheid van meer dan 4 m / s en wordt ongeveer 2,5 cm in de lucht geworpen, dat is meer dan tien keer de hoogte van de bloem.* Ook al zou er geen bestuiving door insecten zijn, dan vergroot de plant op deze manier toch zijn kans op het vangen van een windvlaag die zijn pollen naar andere planten kan vervoeren.

Vervolgens vroeg ik mij af: Wie is de uitvinder van dit ‘afvuursysteem’ geweest? Want net zoals de kruisboog ook een uitvinder moet hebben gehad, zo moet er voor het bedenken en maken van dit complexe catapultsysteem** toch ook een uitvinder zijn geweest? Het wil er bij mij niet in dat de vormgeving en het plan voor zo’n vernuftig systeem bij toeval is ontstaan zoals de evolutietheorie het leert. In natuurfilms hoor je vaak beweren dat de plant zelf de opmerkelijke eigenschappen in de loop van miljoenen jaren geleidelijk heeft ontwikkeld. Dat is gemakkelijk gezegd, maar zelfs als je heel lichtgelovig bent, kun je toch niet in alle redelijkheid geloven dat de plant zelf na veel mislukte pogingen de vormgeving van elk onderdeeltje bedacht heeft en dat die onderdelen ook nog eens toevallig allemaal op het zelfde tijdstip gereed waren om vervolgens samen het complete systeem te vormen? Bedenk: al de tijd dat het systeem nog niet compleet was zou het nutteloos zijn. De plant en ‘moeder natuur’ hebben geen hersenen en kunnen dus geen ontwerpplan maken. Daarvoor is toch intelligentie nodig? Maar evolutie# gaat er van uit dat er geen begeleidende intelligentie aanwezig was. De belangrijke slotvraag is dus weer: Wat denkt u? Is dit intelligent ontworpen systeem gecreëerd door de buitengewoon intelligente Meester-Ontwerper die volgens Genesis 1, vers 11 en 12 ‘alle zaaddragende plantengroei ‘ schiep of is het geleidelijk door toevallige evolutie ontstaan?

* Voor de Video-opname van de explosie (opgenomen met 1000 beeldjes per seconde)

http://web.williams.edu/go/explodingflower/1000fps.html

** Voor een mooie, bijzonder duidelijke 3d-animatie van het ‘catapultsysteem’ klikt u op onderstaande link:

http://web.williams.edu/go/explodingflower/animation.html

Bij mij werkte e.e.a. goed met de videoplayer ‘Realplayer.’ en met ‘Quicktime’.

# Noot: Het woord Evolutie wordt hier bedoeld in de betekenis dat “ het leven voortkwam uit niet-levende materie en zijn huidige staat heeft bereikt zonder hierbij geleid te worden door een intelligentie of plan van buitenaf.”

Advertenties

Over gervanpoelgeest

gepensioneerd constructeur, natuurliefhebber
Dit bericht werd geplaatst in Evolutie, Intelligent Design, Natuur, Planten en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.