Vleesetende plant bewijst intelligent ontwerp door een Schepper.

Foto 1 De vleesetende Vliegenval

Foto 2 Een vlieg zuigt de nectar tussen de geopende bladhelften.

De venusvliegenvanger of venusvliegenval (Dionaea muscipula) is een vleesetende plant uit de zonnedauwfamilie (Droseraceae).Zoals veel vleesetende planten komt de venusvliegenvanger voor in moerasgebieden met een stikstofarme bodem. De plant komt voor in de staten van North-Carolina en South Carolina van de Verenigde Staten. De plant vangtkleine insecten (voornamelijk vliegen en spinnen) door middel van bladeren die uit twee helften bestaan die zeer snel kunnen dichtklappen. De plant lokt zijn prooi door het afscheiden van een nectar-achtige substantie aan de randen van de twee openstaande bladhelften. (zie Foto 1) De zoete geur van de nectar lokt hoofdzakelijk vliegen. Waarom kan er terecht gezegd worden dat de venusvliegenval over een ingenieus vangsysteem beschikt dat onmogelijk door toevallige evolutie* kan zijn ontstaan?
Aan de binnenzijde van de twee geopende bladhelften zijn per blad zes kleine voelhaartjes aanwezig. (zie Foto 2 en 3)

Foto 3 De aanraakgevoelige haren functioneren als sensoren.

Foto4. Als de vlieg slechts een haartje aanraakt gebeurt er nog niets.

Elk haartje is een miniatuursensor en deze aanraakgevoelige uitsteeksels zijn in combinatie levensgevaarlijk voor de vlieg. Als een vlieg tijdens het genieten van de nectar slechts één van de haartjes aanraakt wordt wel een tijdklok in werking gesteld, maar klapt de val nog niet dicht. Als echter binnen circa 20 seconden twee of meer haartjes worden aangeraakt, klapt de val dicht en zit de vlieg gevangen tussen de in elkaar grijpende ‘tralies’ van de beide bladhelften. (zie Foto 4 en 5) Maar wat als er ‘valsalarm’ wordt veroorzaakt door regendruppels of windvlagen? Die gaan te langzaam en hierdoor klapt de val niet dicht. Als regendruppels en windvlagen de val lieten dichtgaan zou de plant te veel energie verliezen om steeds voor niets dicht te gaan. Als er echter toch niets blijkt te zijn gevangen of de vlieg zich tijdig kon loswurmen dan openen de bladeren zich weer na een paar uur.

Foto 5 De val is dichtgeklapt. De vlieg zit gevangen.


Wat gebeurt er als de plant wel een vlieg vangt? Tussen de dichtgeklapte bladeren komt een afscheiding vrij die het insect verteert. Elk blad kan slechts een gering aantal insecten verteren, daarna sterft het af. Het verteren van een insect duurt zo’n tien dagen. De plant haalt stikstofrijke voeding uit de verteerde resten. Na vertering blijft er een residu achter, bestaande uit de onverteerbare delen van het insect. (zie Foto 6) Als het blad weer open gaat valt dit residu er uit of wordt het door de wind weggeblazen.

Foto 6 Na vertering opent de val zich weer.


Wat denkt u? Wie heeft het plan voor het ontwerp van dit uiterst doelmatige vangsysteem met gevoelige sensoren, tijdklok en energiebesparende maatregelen bedacht? Was de plant zelf zo intelligent of was het veeleer de Schepper waarover de bijbel zegt: “Want zijn onzichtbare [hoedanigheden] worden van de schepping der wereld af duidelijk gezien, omdat ze worden waargenomen door middel van de dingen die gemaakt zijn, ja, zijn eeuwige kracht en Godheid, zodat zij niet te verontschuldigen zijn.”– Romeinen 1:20
Ja, dat de Schepper onzichtbaar is voor de mens vormt blijkbaar geen excuus om niet in hem te geloven. Er zijn voor een onbevooroordeelde onderzoeker inderdaad voldoende aanwijzingen om de hand van de Meester-Ontwerper te zien in de dingen die hij heeft gemaakt. Ter illustratie: Niemand van ons heeft ooit persoonlijk Rembrandt gezien, maar zijn werken laten zien dat hij heeft geleefd.

Noot: *Het woord Evolutie wordt hier bedoeld in de betekenis dat “ het leven voortkwam uit niet-levende materie en zijn huidige staat heeft bereikt zonder hierbij geleid te worden door een intelligentie of plan van buitenaf.”

P.S. Dat de plant niet alleen insecten vangt maar zelfs kleine kikkers weet te vangen bewijst dit korte filmpje:

http://www.nationalgeographic.nl/junior/dieren-en-natuur/filmpje/kikker-trapt-in-venus-vliegenval

Als u dit interessant vond wilt u misschien nog meer bewijzen lezen over ontwerp in de natuur. Onder water leeft er nog een andere vleesetende plant die over een wel heel merkwaardige en bijzonder ingenieuze vangmethode beschikt: Groot Blaasjeskruid of Utricularia Vulgaris. Lees en bekijk ook de video op:
http://gervanpoelgeest.wordpress.com/2011/03/12/vleesetende-plant-roept-vragen-op-over-evolutie/

Advertenties

Over gervanpoelgeest

gepensioneerd constructeur, natuurliefhebber
Dit bericht werd geplaatst in Evolutie, Insecten, Intelligent Design, Natuur, Planten en getagged met , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.