Zijn veren alleen maar om te pronken?

Heb je weleens opgemerkt dat vogels veel tijd besteden aan het poetsen van hun verenkleed? Elke dag zijn ze urenlang met schijnbaar niets anders bezig dan hun veren. Wat voor vogels het ook zijn, eenden of zwanen, flamingo’s of ganzen, ze hebben allemaal hetzelfde dagelijkse ritueel. Waarom? Proberen ze er gewoon op hun best uit te zien?
Er zit eigenlijk veel meer achter. Vogels hebben die poetsbeurten net zo hard nodig als een vliegtuig een inspectiebeurt. Het is voor vogels zelfs van levensbelang om hun veren in goede staat te houden. Hun veren zijn sterk aan slijtage onderhevig, en door ze te poetsen, blijven ze niet alleen schoon en vrij van parasieten maar behouden ze ook hun aërodynamische werking.

De ganzen poetsen hun veren


Bij de dagelijkse poetsbeurt van de veren worden de eventueel losgeraakte baardjes „aaneengeritst”. Als de baardjes weer goed aansluiten, heeft de veer een groter dragend vermogen. „Er zijn twee groepen veren die speciale aandacht nodig hebben,” legt het Book of British Birds uit, „en dat zijn de slagpennen van de vleugels en de stuurpennen in de staart.”
Ten slotte moeten de veren worden ingevet. Het vet vormt een waterafstotende laag, en hierdoor zijn de vogels beter tegen het weer bestand. Waar komt het vet vandaan? Een speciale klier net boven de staart, de stuitklier, scheidt vet en was af, die de vogel geduldig over zijn veren verdeelt. Bij de poetsbeurt krijgen de slagpennen weer speciale aandacht.
Veren slijten uiteindelijk, dus worden ze vervangen als de vogel gaat ruien: hij verliest zijn oude veren en krijgt nieuwe. De meeste vogels verliezen hun vleugel- en staartveren in een voorspelbare, evenwichtige volgorde zodat ze altijd nog kunnen vliegen.
We moeten dus niet denken dat een vogel zijn tijd zit te verdoen als hij zijn veren poetst. Het is waar dat het ertoe bijdraagt dat de vogel met zijn veren kan pronken, maar het houdt hem ook gezond. In de vogelwereld is veren poetsen van levensbelang.

Over gervanpoelgeest

gepensioneerd constructeur, natuurliefhebber
Dit bericht werd geplaatst in Vogels en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.