De perfecte schuine stand en rotatie van de aarde

De rotatieas van de aarde staat niet loodrecht op het vlak van haar baan rond de zon, maar staat 23,5 graad ’uit het lood’. Als de aarde deze schuine stand niet had, zouden er geen seizoenen zijn. Er zou altijd hetzelfde klimaat heersen. Hoewel dit het leven niet onmogelijk zou maken, zou het er wel minder interessant door worden, en het zou op veel plaatsen een drastische verandering in de huidige oogstcyclussen veroorzaken. Indien de aardas veel schuiner stond, zouden er buitengewoon warme zomers en buitengewoon koude winters zijn. Maar de hoek van 23,5 graad zorgt voor de aangename afwisseling van seizoenen met hun interessante verscheidenheid. In veel delen van de aarde zijn er verkwikkende lentes waarin de natuur ontwaakt; warme zomers waarin men allerlei activiteiten buitenshuis kan ontplooien; tintelend fris herfstweer waarin de van kleur veranderende bladeren een schitterend schouwspel bieden; en het prachtige winterse beeld van met sneeuw bedekte bergen, wouden en velden. „De schuine stand van de aardas lijkt ’precies goed’ te zijn”, zegt het boek De zeldzame aarde— Waarom complex leven zo ongebruikelijk is in het universum.

Toelichting bij de afbeelding. De Kreeftskeerkring markeert de noordelijkste breedtegraad ( 23½° Noorderbreedte ) waarop de zon eenmaal per jaar in het zenit (loodrecht boven je) staat. Hij wordt ook wel Noorderkeerkring genoemd.
De Steenbokskeerkring markeert de zuidelijkste breedtegraad ( 23½° Zuiderbreedte ) waarop de zon eenmaal per jaar in het zenit (loodrecht boven je) staat. Hij wordt ook wel Zuiderkeerkring genoemd.

Wat ook precies goed is, is de lengte van dag en nacht, die het gevolg is van de rotatie van de aarde. Als de rotatie veel langer duurde, zou de kant van de aarde die naar de zon gericht was gloeiend heet worden terwijl de andere kant zou bevriezen. Als de dagen echter korter waren en misschien maar een paar uur zouden duren, zou de snelle rotatie van de aarde aanhoudende stormen en andere schadelijke effecten veroorzaken.
Dit alles wijst op zorgvuldig ontwerp door een wijze Schepper. De natuurkundige en evolutionist Paul Davies zei: „Zelfs atheïstische wetenschappers zullen lyrisch worden over de schaal, de grootsheid, de harmonie, de elegantie en het pure vernuft van het universum.” Kan zoiets geniaals door toeval zijn ontstaan of is het een blijk van doelbewust ontwerp?

Advertenties

Over gervanpoelgeest

gepensioneerd constructeur, natuurliefhebber
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .