Darwins levensboom omgehakt.

Het leven dat op aarde gedijt is enorm complex en divers. Volgens wetenschapper Andrew Hamilton van de Universiteit van Melbourne zijn er ongeveer 5.5 miljoen verschillende soorten organismen op aarde te vinden. Dat is veel minder dan het aantal van ruim dertig miljoen dat vaak wordt gehanteerd door biologen.
Hamilton stelt dat vooral het aantal soorten onder de zogenaamde tropische geleedpotigen vaak schromelijk wordt overschat. Zijn bevindingen zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift American Naturalist. “Ons begrip van het aantal soorten is vertroebeld door een bepaalde groep van organismen, de tropische geleedpotigen. Deze groep bestaat uit insecten, spinnen, mijten en andere vergelijkbare diersoorten”, verklaart Hamilton op de nieuwssite Science Daily.
De wetenschapper berekende dat er ongeveer 3,7 miljoen soorten tropische geleedpotigen bestaan. Daarbij zouden nog andere soorten moeten worden opgeteld, zoals de gewervelden (ongeveer 50.000), de planten (400.000) en overige soorten zoals micro-organismen (1,3 miljoen).

Volgens Darwin zou al het leven op aarde zijn terug te voeren tot één gemeenschappelijke voorouder. Hij dacht dat de geschiedenis van het leven kon worden vergeleken met een grote boom, die ook wel de levensboom wordt genoemd. Vanuit de stam ontstonden nieuwe soorten die zich vertakten in families van planten en dieren en zich vervolgens weer vertakten in alle soorten binnen de families van planten en dieren die nu leven. Maar is het echt zo gegaan? Zijn er bewijzen dat de belangrijkste soorten levensvormen allemaal tot één boomstam zijn terug te voeren, zoals Darwin geloofde? Wat heeft onderzoek aangetoond?
De bioloog Malcolm Gordon schreef in 1999 reeds; “Het leven lijkt vele oorsprongen te hebben. De basis van de universele levensboom schijnt niet een enkele wortel te zijn geweest.” In 2009 vermelde het tijdschrift New Scientist een uitspraak van de evolutiewetenschapper Eric Bapteste. Hij zei: We hebben totaal geen bewijs dat de levensboom reëel is.”Ook de evolutiebioloog Michael Rose werd geciteerd: “We weten allemaal dat de levensboom op een elegante manier afgedankt wordt. Wat minder wordt geaccepteerd, is dat onze fundamentele kijk op biologie compleet moet veranderen.”
Darwins ‘levensboom” is dus door recent genetisch onderzoek als het ware omgehakt. Men heeft geen bewijs kunnen vinden dat alle levensvormen één gemeenschappelijke voorouder hebben. Nu is er een nieuwe ‘levensboom’ geconstrueerd op basis van genetische overeenkomsten. Een detail ervan (dat een vierde gedeelte daarvan weergeeft) ziet u op bijgaande foto. De mens (Homo Sapiëns) vindt u in dit diagram op ca. 10 min. over 12. Volgens dit diagram zouden wij mensen niet alleen nauwe verwanten zijn van de chimpansee (Pan troglodytes) maar ook, schrik niet, van de muis (Mus musculus) en de bruine rat (Rattus norgevicus). Dat is nogal vreemd toch? Zou het kunnen dat de reden voor deze overeenkomst in het DNA niet is dat ze dezelfde voorouder hebben, maar dat ze dezelfde Ontwerper hebben?

Darwins schets van de levensboom


Over gervanpoelgeest

gepensioneerd constructeur, natuurliefhebber
Dit bericht werd geplaatst in DNA, Evolutie en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.