Het facetoog

Facet-ogen van een bij (J.Swammerdam)

Het facetoog (samengesteld oog) van bepaalde insecten, zoals de honingbij en de libel, bestaat uit een groot aantal lenzen die elk in een andere richting wijzen. De beelden die met deze individuele lenzen worden waargenomen, vormen samen één groot mozaïekbeeld waarmee het insect uitstekend bewegingen kan registreren.
Wetenschappers doen onderzoek naar manieren om het facetoog van insecten na te bootsen
Adobe en nVidia hebben nu samen een nieuwe technologie ontwikkeld waarbij het principe van de facetogen wordt benut. Met behulp van een digitale camera met een zogenaamde plenoptic lens kunnen zo’n beetje alle denkbare eigenschappen van de foto achteraf worden aangepast, inclusief de focus! Bekijkt u zelf eens hoe dit gaat en let dan op hoe de tijdens een introductiebijeenkomst gemaakte video laat zien wat de talrijke facetlenzen elk vanuit een andere richting waarnemen en hoe dit vervolgens met uiterst geavanceerde software tot een totaalbeeld wordt omgerekend. Met dit systeem is het o.a. mogelijk om een aanvankelijk onscherp beeld achteraf scherp te stellen.
Vraag uzelf daarna ook eens af: Is de speciale lens voor de camera intelligent ontworpen? Heb ik bewondering voor de makers van de intelligente software? En dan de logische vraag natuurlijk: Als insecten dit optische systeem in een nog perfectere mate bezitten (meer lenzen, kleinere inbouwafmetingen ) moet dit dan ook niet ontworpen zijn? Wat denkt u: Is dit optische wonder — het samengestelde oog van insecten — bij toeval ontstaan? Of is het ontworpen?

De video vindt u op:

http://nl.hardware.info/nieuws/20736/adobe-nooit-meer-onscherpe-fotos

Elke facetlens geeft een ander beeld van het gezicht


zo ziet de plenopticlens er uit

Advertenties

Over gervanpoelgeest

gepensioneerd constructeur, natuurliefhebber
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s